Sjømatbar på Louise

Tirsdag - lørdag fra 16:00 - 23:00

Velkommen til sjømatbaren på Louise Restaurant! Et sosialt og uformelt møtested. 

Sjømatbaren skal være et sosialt og uformelt møtested. Her kan du nyte en eller flere av våre smakebiter fra havet, en liten apetittvekker før middag eller bare noe godt i glasset.

I vår sjømatbar kan du nyte en eller flere av våre smakebiter fra havet, eller bare noe godt i glasset. Norge er verdens fremste sjømatnasjon og fortjener en sentral plass, derfor finner du vår sjømatbar midt i restauranten. Over hele Norge finner vi kvalitetsleverandører, og vi er privilegerte som kan velge fra øverste hylle. På Louise satser vi på de beste råvarer norsk hav og kyst kan tilby.
I sjømatbaren består menyen av ulike småretter som kan nytes alene eller settes sammen til et godt måltid. Vi fokuserer på norske råvarer. Med inspirasjon fra all verdens kjøkken. 

Alle rettene fra sjømatbaren kan også bestilles ute i sola.

 

#hummerkanari #sjømatbar #louise

Bryllupspakke

Bryllup på Louise Restaurant, kanskje den viktigste dagen i livet deres - la oss gjøre den fantastisk! Går du med bryllupsplaner?

Da ønsker vi dere velkommen til en uformell bryllupsprat på Louise Restaurant.

Louise er en tradisjonsrik restaurant med fjordutsikt og lange tradisjoner på Aker Brygge. Etter en større renovering i 2013 har vi fornyet oss på både interiør og mat. Menyen fokuserer på  norske råvarer og inspirasjon fra verdens kjøkken. Restauranten har et unikt interiør, med over 1000 gjenstander fra sjø, havn, brygge og skipsverft.

Detaljer er viktige i forbindelse med den store dagen og vi setter vår ære i å tilrettelegge slik at dagen blir akkurat som dere drømmer om. Vi kan ta både store og små bryllup, opptil 180 personer. Vi serverer tre, fire eller fem retters middag alt etter hva dere måtte ønske. Vi har satt opp en bryllupspakke og ordner det fullverdige selskapsarrangementet med oppdekking, blomster, servering, skjenking, og ikke minst opprydding i etterkant. Dere kommer kun med bordkortene og gjestene.

Våre tre selskapslokaler, Kongerommet, Henrik Ibsen og Skipperstuen, er dekorert i maritim stil som gjenspeiler navnene. Rommene har fleksible vegger og kan dekkes til selskap på 15-180 personer. Med sin unike atmosfære settes en fin ramme rundt den store dagen.

Til bryllupspakke 

Kunst på Louise

HVORDAN DET HELE STARTET
Da vi i 1987 bestilte vår første bronsestatue, servitøren Louise som står med sitt brett og sitt hyggelige smil og tar imot gjestene ved inngangen vår, ante vi slett ikke at dette skulle bli starten på en skulptur-rekke. Her kan du lese litt om de ulike kunstverkene på Louise Restaurant & Bar

SERVITØR LOUISE
Statue av servitør LouisePå en studiereise til USA i 1987 fikk Pål og Tom Gjelseth ideen om å lage en naturalistisk skulptur som skulle være en spesiell velkomsthilsen til våre gjester, samtidig som den skulle være en takk til alle våre ansatte som hele tiden står på for våre gjester. Vel hjemme i Oslo tok Pål og Tom kontakt med Norsk Billedhoggerforening for å få vite litt om hvem som er gode på naturalistisk modellering. Valget falt på Kirsten Kokkin. Hun ble dermed først ute med å levere det som senere skulle bli et varemerke for Louise Restaurant & Bar, nemlig kvalitetsskulpturer som viser personer som vi kjenner, eller som vi gjerne skulle ha kjent - skulpturer til å bli glad av.

Servitøren Louise, som står ved restaurantens inngang fra bryggesiden, er derfor iført restaurantens t-skjorte og servitørforkle, og hun bærer restaurantens egne glass slik de var da skulpturen ble avduket i 1989.

Kirsten Kokkin, født 23. august 1951 i Oslo, er utdannet ved Statens Kunstakademi i Norge og Kungliga Konsthögskolan i Sverige. Hun arbeider i en figurativ, realistisk stil, og har utført en rekke offentlige skulpturer i Norge og i utlandet.


BLI BARE SITTENDE
Statuen Bli bare sittendeEtter å ha fått «Servitøren Louise» ønsket vi å lage en tilsvarende hyllest og takk til alle våre gjester. Vi tok kontakt med billedhugger Per Ung. Hans positive holdning til det å lage noe spesielt og hans kreative sans fikk ham til å boble! Bord, stoler og glass fikk han låne av oss. Selv tok han på seg t-skjorte og satt modell for seg selv, mens hans kone, billedhuggeren Elena Engelsen, satt modell for den kvinnelige lunsjgjesten. Dette tomannsbordet er det mest fotograferte objektet på Aker Brygge.

Våre to faste gjester ble avduket 30. mai 1996 av Odd Børretzen og Lars Martin Myhre, som spilte og sang rundt det kloke i å spise, drikke og hygge seg på café og restaurant - og da særlig på uteserveringen på Aker Brygge - helst på en solfylt sommerrestaurant utenfor Louise Restaurant & Bar.

Per Ung ble født i Oslo 5. juni 1933 og var en av Norges mest kjente billedhuggere. Han var elev av Per Palle Storm på Statens Kunstakademi i perioden 1952 til 1955. Han arbeidet med en figurativ uttrykksform, alltid fullt av liv og ikke så sjelden sensuelt naturalistisk. Museet for samtidskunst i Oslo har kjøpt «Liggende gravid kvinne» og to grupper av elskende par. Ved Adamstuen i Oslo står den lekende «Eros og Psyke» hvor mannen svinger sin kvinne høyt opp i luften. Der har hun hengt sensuelt og vakkert siden 1982. Videre har Per Ung utført mange kjente skulpturer; Sonja Henie på danseskøyter utenfor Frognerparken, skuespiller Johanne Dybwad utenfor Nationaltheatret, «Verdens Gang» i VG-huset og mange flere. Per Ung har også utført flere portrettbyster, relieffer og småskulpturer


KVINNETORSO
Statue av kvinnetorso«Kvinnetorso» er skapt av Bruce Naigles (f. 1958 i New York), som blant annet har vært assistent hos billedhugger Per Ung. Han har deltatt på kunstutstillinger i Oslo, Sandefjord og Perugia i Italia.


KONG HAAKON VII
Statue av Kong Haakon VIIKong Haakon VII (1872-1957), som egentlig het Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel, var sønn av Frederik 8. av Danmark. Prins Carl ble valgt til Norges konge ved enstemmig stortingsbeslutning 18. november 1905, etter at en folkeavstemming hadde godkjent valget. Han vant stor anerkjennelse i alle deler av befolkningen, med sin strengt konstitusjonelle opptreden og sine personlige egenskaper. I april 1940 avslo han tyskernes ultimatum, og han måtte forlate landet 7. juni 1940 for å ta opphold i England. Her var han i nøyaktig fem år, til han 7. juni 1945 kunne gå i land på Rådhusplassen i Oslo. Hans opptreden ved tyskernes overfall og under hele krigen gjorde ham til hele nasjonens samlingsmerke, og han hadde etter krigen en helt enestående posisjon blant folket. Etter et lårbensbrudd i 1955 måtte han leve litt tilbaketrukket, mens hans sønn, kronprins Olav, ble kronprinsregent og overtok Kongens plikter og funksjoner. Haakon VII var gift med Maud, datter av Edvard 7. av Storbritannia. Kong Haakon VII døde 21. september 1957.

Billedhogger Per Palle Storm ble født 1. desember 1910. Han var en anerkjent kunstner som utførte store og ofte avbildede arbeider, som for eksempel de seks arbeiderne utenfor Oslo rådhus, den store «Arbeideren» på Youngstorget og Kong Haakon VII i Kristiansand og Tromsø. Han var også en meget god tegner og grafiker med vesentlig vekt på akt-, dyre- og arkitektstudier. Bronsestatuen av Kong Haakon VII som står ved hovmesterpulten her i Louise Restaurant & Bar er Per Palle Storms bidrag til konkurransen om monumentet på 7. juni-plassen. Her ble han nummer to, så denne ble, så vidt vi vet, ikke modellert i full størrelse. Per Palle Storm var professor ved Statens kunstakademi i tiden 1947-1980. Han døde i 1994, 84 år gammel.


KRONPRINSESSE MÄRTHA OG KONG OLAV V
Statue av Martha og OlavDette er de originale gipsskulpturene som Per Palle Storm modellerte på oppdrag fra Den Norske Regjering i 1973. Av disse ble de to bronsestatuene, som var regjeringens gave til Kong Olav V på hans 70-årsdag, støpt. Bronsebystene står i dag på Det Kongelige Slott, i det gule rommet som statsrådene går igjennom hver eneste fredag på vei inn til statsrådrommet.

Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra (1901-1954) var nest eldste datter av svenske prins Carl og prinsesse Ingeborg av Danmark, og kong Haakon VII sin søster. Hun giftet seg i 1929 med sin fetter, kronprins Olav. De fikk tre barn: prinsessene Ragnhild og Astrid og Norges nåværende konge, Harald V. Kronprinsesse Märtha oppholdt seg under krigen 1940-1945 i USA, sammen med sine tre barn. Hun og barna kom tilbake til Norge sammen med kong Haakon 7. juni 1945.

Olav V (1903-1991) var sønn av Haakon VII og dronning Maud. Han ble døpt Alexander Edward Christian Frederik, men fikk det mer norske navnet Olav da han kom til Norge som kronprins i 1905. Han utdannet seg som infanterioffiser og fikk generals- og admirals grad i 1939. Ved krigsutbruddet i Norge i 1940 fulgte han sin far, Kongen, og regjeringen til England. Her virket han som forsvarssjef under hele krigen. Han var kronprinsregent fra 1955 og ble Konge 21. september 1957, da kong Haakon VII døde. Da valgte han det samme valgspråk som sin far: «Alt for Norge». Kong Olav V mottok kirkens signing av sin kongegjerning i Nidarosdomen 22. juni 1958. Kong Olav var en fremragende seilsportsmann med mange seire i nasjonale og internasjonale regattaer. Som skiløper deltok han i landsrenn og som hopper i Holmenkollen.


KÅRE SIEM
Statue av Kaare SiemKåre Siem ble født i 1914 i det som den gang het Kristiania, nærmere bestemt i strøket rundt Lakkegata, på østsiden av Akerselva. Han startet tidlig som pianist og debuterte i Oslo i 1938. Siem virket som konsertpianist og akkompagnatør på turneer i inn- og utland, repetitør og kapellmester ved en rekke teatere. Han var en av initiativtakerene til Musikkens Venner og medstifter av Det Norges Solistkor. Han var særdeles glad i alle bordets gleder og skrev derfor boken «Kåres nam-nam-bok» i 1974. Videre skrev han memoarbøkene «Bingo» i 1978 og «Klokkene ringer for meg» i 1979. Kåre Siem var et fast og levende interessert medlem av Visens Venner. Derigjennom ble han også medredaktør av landets største visesamling i bokform, «Den Røde-», «Den blå-» og «Den gule store viseboka». Her samarbeidet Kåre Siem med sine venner. Kåre Siem ble av Bryggeriforeningen kåret til «Årets ølhund» i 1975. Kåre Siem døde i 1986.


SINNATAGGEN
Statuen Sinnataggen«Sinnataggen» er Norges mest kjente og fotograferte skulptur. Den står og tramper i sinne på den store broen i Frognerparken, i Vigelandsanlegget. Vår «Sinnataggen» ble modellert som første utkast. Den er laget i gips som er malt med bronsefarge. Den «Sinnataggen» som står på broen i Vigelandsanlegget er nesten helt lik, bortsett fra at den er større. Vårt eksemplar var imidlertid av så stor verdi for kunstneren at han hadde dette originalutkastet stående inne på sitt kontor, som en fast del av interiøret. Det var vel kanskje derfor hans sønn, som fikk velge ett kunstverk etter billedhuggeren, valgte nettopp «Sinnataggen» - den første utgaven, den Gustav Vigeland selv var så glad i…

Gustav Vigeland ble født i Mandal 11. april 1869. Han begynte som treskjærer, men gikk snart over til billedhuggerarbeider. Ved århundreskiftet var han knyttet til restaureringsarbeidet ved Nidarosdomen. Senere laget han en rekke utmerkede skulpturer av norske kvinner og menn. Mest kjent av disse er trolig Niels Henrik Abel-monumentet i Slottsparken i Oslo. Mange av hans arbeider er samlet i Nasjonalgalleriet. De siste ca. 40 år av sitt liv konsentrerte Gustav Vigeland seg om å fylle Frognerparken i Oslo med utallige enkeltfigurer og grupper, i granitt og bronse, med den ca. 17 meter høye monolitten som midtpunkt. Gustav Vigeland døde 12. mars 1943, 73 år gammel. Hans atelier på Frogner er nå museum.


THOR HEYERDAHL
Statue av Thor HeyerdahlThor Heyerdahl ble født 6. oktober 1914. Han var norsk etnograf og zoolog. Heyerdahl foretok flere berømte vitenskapelige ekspedisjoner, blant annet Kon-Tiki-, Ra- og Tigris-ekspedisjonene. I 1951 mottok Heyerdahl Norges hittil eneste Oscar-pris, for dokumentarfilmen om Kon-Tiki-ekspedisjonen. Heyerdahl har også drevet forskning på Maldivene, Påskeøya og i Peru, og han har vært meget aktiv i internasjonalt miljøvernarbeid og skrev en rekke bøker om sitt arbeid. Thor Heyerdahl døde i Italia 18. april 2002.

Kunstverket er utført av Ashot Tonoian, født i Armenia i 1957, bosatt i Norge siden 1990. Tonoian har deltatt i kollektivutstillinger og hatt separatutstillinger rundt om i Norge.


ODD BØRRETZEN
Statue av Odd BørretzenForfatteren, tegneren, sjømannen, entertaineren, samfunnskritikeren, radio- og fjernsynsmannen, illustratøren og folkevennen Odd Børretzen, ble født i 1926 og døde i november 2012. Han ga ut en rekke bøker om det som rørte seg i hans gode hode: «Det norske folks bedrøvelige liv og historie», «Christian Kvart og jeg», «Hvordan forstå og bruke en Nordmann», «Min barndoms verden» og mange flere. Den siste av disse var også basis for den kritikerroste norske filmen «Da jeg traff Jesus…med sprettert». Odd Børretzen har også laget mange folkekjære viser om diverse temaer. De fleste synges og nynnes av store deler av den norske befolkning: «…Noen ganger er det ålreit..».

Modellen valgte selv å stå med et glass og en god sigar da han ble modellert av sin kjære hustru. Billedhugger Eva Bødtker-Næss ble født i Oslo i 1940 og tok sin utdannelse blant annet på «Tegneskolen for Kvinder» i København og ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo. Hun har hatt flere separatutstillinger og har deltatt på Statens Høstutstilling, UKS-vårutstillinger, Østlandsutstillingen m.fl. Hun har også hatt flere dekorasjonsoppdrag og offentlige utsmykkingsoppdrag

Vår historie

Vi åpnet i 1986, og dette bygget er det eneste gjenværende fra Akers Mekaniske Verksted sine bygninger mot havnen og Akershus Festning. Restauranten ligger vendt mot sjøen i den gamle Verkstedhallen på Aker Brygge.

Restaurantens toaletter og garderobe ligger nede i det som het «Dumpa» - den store fordypningen som gjorde det mulig å komme under de store maskinene som ble heist inn i hallen. I det gamle dieselmotorverkstedet i samme bygning ligger Albert Bistro. Louise Restaurant & Bar er det eneste sted på Aker Brygge som har tatt vare på litt av historien og noen av gjenstandene fra Akers Mek. Verksted.